torsdag 16 juni 2011

Grant Morrison och Action Comics #1

När jag i föregående inlägg nämnde att Grant Morrison kommer skriva nya Action Comics och att det "låter riktigt spännande" var det minst sagt en av världshistoriens grövsta underdrifter. Och snudd på tjänstefel.

Action Comics är en av de mest långlivade serierna hos DC (endast Detective Comics har publicerats längre även om det släppts fler nummer av Action Comics) och medan Detective traditionellt sett är en Batman-serie så är Action tillägnad Stålmannen, eller Superman som jag fortfarande försöker vänja mig vid att säga/skriva. Vad kan då vara så märkvärdigt med en Superman-serie? Det är där Grant Morrison kommer in.

Action Comics #1

Morrison är utan tvekan en av de allra största serietidningsförfattarna och en ytterst polariserande sådan, mycket på grund av hans något okonventionella berättartekniker och en benägenhet att dekonstruera bekanta serier och karaktärer. Något som inte alltid är helt populärt bland fans. Själv är jag exempelvis lite kluven till hans arbete med X-Men (som hette New X-Men under de fyrtiotal nummer han skrev serien) men det är samtidigt det som är så spännande med karln. Så om det är någon som kan skriva en intressant Superman så är det Grant. Han har gjort det förr i och med All-Star Superman, en fristående serie i vilken han skildrade en närmast allsmäktig hjälte i en förvånansvärt fräsch tappning men den här gången är det, inte helt oväntat, tänkt att bli lite annorlunda...

Varning för en hiskeligt bred skotsk dialekt.



Klippet är från LA Times Hero Comics Film Festival i helgen där det visades i samband en diskussion med Geoff Johns och Jim Lee om nylanseringen. Om ni inte lyckas tyda vad karln säger så har Comic Book Resources transkriberat det viktiga.

Säga vad man vill om Grant Morrison men det blir sällan tråkigt när han får styra och ställa lite som han vill.

Inga kommentarer: